MIELIKUVISTA LIIKUNTASUORITUKSIIN

Artikkeli nro 4.

Aiemmat juttuni käsittelevät vaihtelevan harjoittelun hyötyjä. Suosittelen katsomaan ne ensin, jos et ole niitä vielä lukenut. Alla linkki ensimmäiseen blogiini.

https://golfope.blogaaja.fi/2022/11/12/moikka-golffari/

Liikesuoritukset syntyvät mielikuvista, jotka muodostuvat aivoissa. Mielikuvat liikesuorituksista eivät ole valmiita ”tiedostoja” aivojen lokeroissa, vaan jokaiselle liikesuoritukselle luodaan ”uusi” erillinen mielikuva aivoissa olevia tietoja yhdistämällä.

Mielikuvan perusteella aivomme muodostavat toimintakäskyt, jotka lähtevät hermostoa pitkin lihassoluille. Aivojen ja hermoston muodostamaa kokonaisuutta kutsutaan hermoradaksi. Ennen liikesuoritusta luomme siis aivoissa mielikuvan ja toimintakäskyt, jotka välitetään hermoratoja pitkin lihassoluille.

Hermoradat ”pysyvät lämpimänä” hetken liikuntasuorituksen jälkeen, ja ne aktivoituvat helpommin seuraavaan toistoon. Tuo lämpimänä pysyminen on hyvin lyhyt aikaista, se kestää vain muutamia sekunteja. Jälkilöylyjä voi hyödyntää maksimissaan noin 20s. ajan. Tämän jälkeen hermoratojen aiemmasta aktiivisuudesta ei juuri ole hyötyä seuraavalle toistolle, vaan seuraava liike luodaan jälleen puhtaasti mielikuvan pohjalta.

Mielikuvatkin ”pysyvät lämpimänä” hetken, jos niitä ei häiritä. Mielikuvan luominen on helpompaa, kun lyö samanlaisia lyöntejä peräkkäin, sillä liikkeen mielikuva on jo valmiiksi mielessä. Mielikuvaa pystytään myös korjaamaan edellisestä lyönnistä saadun palautteen perusteella, jonka jälkeen seuraava suoritus on helpompi toteuttaa.

Nämä ”lämpimänä pysymisen” hyödyt on hyvin nähtävissä golfarin harjoittelussa, jossa samaa liikettä toistetaan pitkän aikaa ja suoritukset tehdään muutaman sekunnin välein. Lyöminen on helppoa, koska mielikuva lyönnistä on jo valmiiksi muistissa ja hermoradat aktivoituvat helpommin samanlaisena toistettavaan suoritukseen.

Mielikuvien luomista ja hermoradan toimintaa tulee haastaa, jotta ne kehittyvät.  Liikesuoritusten hallinta on tarkemmin tarkasteltuna monimutkaista, ja tästä johtuen kahta täysin samanlaista liikesuoritusta ei ole olemassa, vaikka ne hyvin samankaltaisilta voivatkin vaikuttaa. (Eroja esim. lihasolujen aktiivisuustasoissa, käytettävissä lihassoluissa ja niiden määrässä, lihassolujen toiminnan ajoituksessa jne.)

Erilaisten liikesuoritusten, esimerkiksi erilaisten svingien tekeminen, lisää  hermoratojen määrä. Tämä on hyvä, sillä mitä useampia hermoratoja meillä on käytössä liikkeen aikaan saamiseksi, sitä paremmin pystymme liikettä hallitsemaan. Runsas vaihteleva harjoittelu edistää uusien hermoratojen syntyä tehokkaasti. Alla ”kuvituskuvat hermoradoista”, jotka selventävät hermoratojen eroja liikkeen taustalla.

Heikko ja harva ”hermorata”                     Vahva ja runsas ”hermorata”

Lisäksi vaihteleva harjoittelu koetaan useimmiten mielekkäänä, sillä vaihtelu virkistää mieltä. Tämä asia ei ainakaan heikennä oppimista. Mielekkäitä harjoituksia tulee todennäköisesti myös tehtyä useammin kuin puuduttavia. (Huom. Helppo harjoitus voi olla mielekäs, koska se ei vaadi ponnistelua, mutta se ei myöskään kehitä.)

Vaihteleva harjoittelu voi olla todella vaihtelevaa. Herätä nyt mielikuvituksesi svingin kehittämiseen You Tube videolla ”Differenzielles Training Kugelstossen Peter Valentiner”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=U2AMfyyUt5c

 

Olen tiivistänyt asiat blogiin mahdollisimman selkeästi ja lyhyesti. Jos haluat syventyä asiaan, voit lukea kirjan Motoriikan säätely ja motorinen oppiminen. Kauranen K.2011.

T- Kimmo

Ps. Seuraava blogi sisältää vaihtelevan golfharjoituksen esimerkin,
jonka voi toteuttaa golfsimulaattorissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *